Somlói galuska







Hozzávalók
Hozzávalók:
A tésztához:
• 8 db tojás
• 8 ek kristálycukor
• 6 ek finomliszt
• 2 ek kakaópor
• 1/2 cs sütőpor
A krémhez:
• 1 l tej
• 8 dkg vaníliás puding /2 csomag/
• 8 ek kristálycukor
• 4 ek darált dió

A csoki öntethez:
• 4 ek kakaópor
• 4 dl tej
• 1 ek vaj
• 4 ek kristálycukor
• 1 dkg pudingpor vagy keményítő
• rumaroma



A sziruphoz:
• 1 dl víz
• 1/2 dl rum vagy aroma
• 10 dkg kristálycukor
• 10 dkg mazsola

A díszítéshez:
• 1/2 l habtejszín


Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját kikeverjük a cukorral. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet és sütőport.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a felét.
A maradékba belekeverjük a kakaóport és azt is ráterítjük. Süthetünk két külön lapot is, de ez valamivel egyszerűbb.
Sütőben 160 fokon, kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.
Megfőzzük a vaníliás pudingot és félre tesszük.
A vizet a cukorral és rumaromával vagy rummal felfőzzük és ebbe áztatjuk a mazsolát.
A mártáshoz kevés tejben kikeverjük a kakaót a cukorral és a pudingporral.
A maradék tejet felforralva beleöntjük a kakaót és kevergetve újra forraljuk. Közben hozzáadjuk a vajat és a rumaromát. Kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük.
A piskótát lapjával kettévágjuk. Magasabb falú edénybe tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal.
Rászórjuk a mazsolát, és a darált diót. Rákenjük a puding 3/4 részét és beborítjuk a másik lappal.
Elsimítjuk rajta a maradék pudingot, és kakaóport szitálunk rá.
Kockára vágva vagy kanállal “galuskákat” szaggatva, csoki mártással meglocsolva, tejszínhabbal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Forrás itt található:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...