Hozzávalók
egy 26 cm-es tortához:
A tésztához:
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
6 db tojás
2 teáskanál vanília-aroma
2 evőkanál forró víz
1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
20 dkg csokoládé (60%-os) 6 dl habtejszín 2 teáskanál instant kávé 10 dkg darált mogyoró 2-3 evőkanál porcukor 0,5 dl mandulalikőr |
Elkészítése
A tésztához a porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra, legalább háromszorosára nőjön. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az aromát és a forró vizet, majd keverjük még pár percig. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-cukros habhoz, fakanállal óvatosan forgassuk össze a tésztát, majd öntsük bele a kikent, kilisztezett tortaformába.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre. Sütés közben a sütőajtót ne nyitogassuk, mert különben összeesik a piskóta. Amikor megsült, először pár percre csak résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, majd egészen, és így hagyjuk nyitott ajtónál még pár percig hűlni. Ezután vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki a tésztát egészen.
A krémhez tördeljük a csokoládét egy fém tálba, adjuk hozzá az instant kávét és 4 dl tejszínt. Tegyük a tálat vízgőz fölé, majd állandó kevergetés mellett olvasszuk fel a csokit. Ezután hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe legalább 3 órára. Ezalatt az idő alatt besűrűsödik a csokoládé, de ettől még fel tudjuk majd verni!
A hűtőből vegyük ki a tejszínes csokoládét, majd robotgéppel pár perc alatt verjük fel habosra. Ezután adjuk hozzá a darált mogyorót és a porcukrot, majd fakanállal óvatosan forgassuk össze.
A teljesen kihűlt piskótát éles késsel vágjuk kétfelé, az alsó lapot tegyük bele egy tortaformába, locsoljuk meg a likőrrel, majd kanalazzuk rá a mogyorós csokoládékrémet, simítsuk el, majd helyezzük rá a másik piskótalapot. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt verjük fel lágyabb habbá a maradék tejszínt, majd kanalazzuk a torta tetejére, díszítsük csokoládéforgáccsal.
Forrás itt található: