Hozzávalók:
kelt tészta :
20-24 db lesz ( 10 cm-es)
500 g liszt
1 / 2 csomag élesztőpor
tojás 2
cukor 2 evőkanál
tej 2 evőkanál
1 / 2 evőkanál
230 g vaj kockákra vágva, szobahőmérsékleten
1 teáskanál vanília kivonat
a lisztet összekeverem az élesztővel, adok hozzá tojást, cukrot, tejet, alaposan összekeverem .
most keverem bele a vajat is,
a deszkára boritom a tésztát, 20-24 db -ba vágom el, kis gombócokat csinálok belőle, becsomagolom folpackba és a hütőbe rakom 2 órára. ( 2 napig is maradhat a hötőbe )
sajtos krémhez :
35 g vaj, olvasztott 2-3 ek. liszt 275 g tej 1 csésze + 2 evőkanál 150 g Roquefort sajt durvára reszelve Só, fehér bors, szerecsendió |
Elkészítése
a vajat felolvasztom egy kisebb serpenyőben , hozzáadom a lisztet, elkeverem , s piritom .
amikor már jó , akkor felöntöm a tejjel, elkeverem és lassan sürüre fözöm .
közben beleteszem a sót, borst, szerecsendiót is.
lehuzom a tüzről , s belekeverem a reszelt sajtot, jól kidolgozom .
diós morzsához :
75 g hideg vajat kockákra vágott
60 g reszelt parmezán
40 g pirított mogyoró és durvára tört 1 / 2 csésze
115 g liszt + 1 evőkanál
1 /4 teáskanál só
1 /4 teáskanál fekete bors
egy közepes tálban simára keverem a vajat, hozzáadom a lisztet, sajtot, mogyorót, vaniliát is.
a hütőből kivett észta golyókat 7 mm vastagra kinyújtom , ( kb : 8-10 cm - s lesz )
a korongokat tepsibe rakom , nem túl közel, megkene felvert tojással.
a sajtos krémet elosztom a lapokon , tetejére morzsolom a diós morzsát,
letakarom és 30-40 percet pihentetem .
180 fokra előmelegitett sütőben teszem , 11-13 percig sütöm majd .
Forrás itt található: