Csokis-lekváros sütemény









A tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db tojás
10 dkg vaj
1 dl tej
1 tk. szódabikarbóna
1 kk. szalalkáli
1 csipet só


Kakaós töltelék:

1/2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. kakaópor
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
20 dkg darált keksz
szükség szerűen tej
15 dkg krémesre turmixolt baracklekvár

A főzött csokimázhoz:
12 dkg cukor
4 ek. kakaópor
4 ek. víz
1-2 dkg margarin vagy vaj



Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónával és a szalalkálival kétszer átszitáljuk és a tészta hozzávalóival összegyúrjuk.
Négyfelé osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk.
A tepsit vajjal kikenjük és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisütjük.

Töltelék: Forró tejben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrokat, a kakaót, a darált kekszet és simára keverjük,szükség szerint tejjel lazítjuk(kb 1 dl)
Félrerakjuk, hagyjuk kihűlni.

Az első tésztalapot egyenletesen megkenjük baracklekvárral, majd a második tésztalappal lefedjük,rummal meglocsoljuk, ezt követően a kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik lapot rárakjuk és baracklekvárral bekenjük, majd a negyedik tésztalappal befedjük.

A csokimáz készítése:

A cukrot a kakaóporral és a vízzel kikeverjük, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne (ha elolvad, hólyagok nőnek a tetején).
Egy pohár hideg vízbe cseppenthetünk egy picit és ha nem folyik szét benne, hanem egyben leszáll az aljára, akkor jó az állaga.

Keverjünk bele 1-2 dkg vajat vagy margarint és azonnal tehetjük a sütemény tetejére.

Ha a süteményt hűtőbe tesszük - miután leöntöttük csokimázzal - akkor hamarabb megszilárdul a csokimáz a tetején.

Margarin vagy vaj helyett használhatunk olajat is (még fel nem használtat)

Forrás itt található:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...