A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db tojás
10 dkg vaj
1 dl tej
1 tk. szódabikarbóna
1 kk. szalalkáli
1 csipet só
Kakaós töltelék:
1/2 dl tej 1 cs. vaníliás cukor 1 ek. kakaópor 5 dkg vaj 5 dkg porcukor 20 dkg darált keksz szükség szerűen tej 15 dkg krémesre turmixolt baracklekvár A főzött csokimázhoz: 12 dkg cukor 4 ek. kakaópor 4 ek. víz 1-2 dkg margarin vagy vaj |
Elkészítés:
A lisztet, a szódabikarbónával és a szalalkálival kétszer átszitáljuk és a tészta hozzávalóival összegyúrjuk.
Négyfelé osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk.
A tepsit vajjal kikenjük és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisütjük.
Töltelék: Forró tejben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrokat, a kakaót, a darált kekszet és simára keverjük,szükség szerint tejjel lazítjuk(kb 1 dl)
Félrerakjuk, hagyjuk kihűlni.
Az első tésztalapot egyenletesen megkenjük baracklekvárral, majd a második tésztalappal lefedjük,rummal meglocsoljuk, ezt követően a kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik lapot rárakjuk és baracklekvárral bekenjük, majd a negyedik tésztalappal befedjük.
A csokimáz készítése:
A cukrot a kakaóporral és a vízzel kikeverjük, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne (ha elolvad, hólyagok nőnek a tetején).
Egy pohár hideg vízbe cseppenthetünk egy picit és ha nem folyik szét benne, hanem egyben leszáll az aljára, akkor jó az állaga.
Keverjünk bele 1-2 dkg vajat vagy margarint és azonnal tehetjük a sütemény tetejére.
Ha a süteményt hűtőbe tesszük - miután leöntöttük csokimázzal - akkor hamarabb megszilárdul a csokimáz a tetején.
Margarin vagy vaj helyett használhatunk olajat is (még fel nem használtat)
Forrás itt található: