Tészta
70 dkg liszt
2 dl tej
20 dkg zsír
30 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 cs sütőpor
1 vaníliás cukor
1 csipet só
A töltelékhez:
A kisült tészta kikapart belseje 10 dkg darált dió 4 dkg cukor 1 dkg kakaópor 3 ek. barack lekvár rum aroma ízlés szerint 1 vaníliás cukor kb 2 dl tej A díszítéshez: 1 kis üveg vérnarancs aroma 1 tojásfehérje A forgatáshoz: kristálycukor |
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és tejet is, melyből egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órát pihentessük hűtőben, majd formázzunk dió nagyságú gömböket, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt világosra sütjük.
Még melegen kaparjuk ki a belsejét!
A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a por - és vaníliás cukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a rum aromát is, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket fél órára hűtőbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát. A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel ragasszuk össze két félgömböt.
A vérnarancs aromát egy tálba öntjük és foltokban megkenjük a barack felületét.
Utána tojásfehérjével kenjük le és kristálycukorba forgatjuk azon pillanatban
Forrás itt található: