Őszi roppant egyszerű








Hozzávalók:

3 szép Golden alma
4 tojás
4 teáskanál cukor
1 csipet só
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
5 dl tejföl (nem zsírszegény)
1 csomag vaníliás Dr. Oetker pudingpor, főzős
egy marék kókuszreszelék
mazsola, ízlés szerint (rumban vagy gyümölcsteában áztatjuk, aztán leszűrjük)
kb. diónyi vaj, a tepsi kikenéséhez
szezámmag, ízlés szerint


Elkészítése:
Az almát alaposan megmossuk, négybe vágjuk, a magházát kivágjuk. Vékony szeletekre vágjuk. Az egész tojásokat a cukorral + 1 csipet sóval habosra kikeverjük. Hozzákeverünk 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeget és fahéjat. A pudingport simára keverjük kevés tejföllel, majd elkeverjük az egész tejfölben (ha túl sűrűnek ítéljük: kevés tejjel, szörppel, gyümölcslével vagy befőtt levével hígíthatjuk, hogy jól keverhető legyen), belekeverjük a kókuszreszeléket, ízlés szerint mazsolát, majd hozzákeverjük a tojásos krémet is. 


Kicsit verjük, hogy habos maradjon.
Kivajazunk egy kisebb, szögletes tepsit, és szép egyenletesen beleterítjük az almaszeleteket. Minden réteget lazán megszórunk kristálycukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel. A tetejére ráöntjük a tejfölös masszát. A tepsit kicsit megrázogatjuk, hogy a massza egyenletesen eloszoljon az almaszeleteken és köztük. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal.
Nyolcfokozatú gázsütőben teljes lángon sütöm, pontosabban: párolom: a sütő aljára serpenyőben forró vizet teszek, ennek gőzében fog párolódni. 45 perc után ránézek, és úgy ítélem: még pirulhat negyedórát. 1 óra alatt teljesen összeállt, összeértek az ízek. Akkor jó, ha a kiálló részek és a szélei enyhén karamellizálódtak, és a szezámmag szépen megpirult a tetején. Hagyom kihűlni, langyosan már ehető – lehet, hogy behűtve is finom, azt sajnos nem sikerült megvárnunk, addigra elfogyott. 
Vida Andi receptje.



Forrás itt található:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...