Hozzávalók:
3 szép Golden alma
4 tojás
4 teáskanál cukor
1 csipet só
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
5 dl tejföl (nem zsírszegény)
1 csomag vaníliás Dr. Oetker pudingpor, főzős
egy marék kókuszreszelék
mazsola, ízlés szerint (rumban vagy gyümölcsteában áztatjuk, aztán leszűrjük)
kb. diónyi vaj, a tepsi kikenéséhez
szezámmag, ízlés szerint
Elkészítése:
Az almát alaposan megmossuk, négybe vágjuk, a magházát kivágjuk. Vékony szeletekre vágjuk. Az egész tojásokat a cukorral + 1 csipet sóval habosra kikeverjük. Hozzákeverünk 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeget és fahéjat. A pudingport simára keverjük kevés tejföllel, majd elkeverjük az egész tejfölben (ha túl sűrűnek ítéljük: kevés tejjel, szörppel, gyümölcslével vagy befőtt levével hígíthatjuk, hogy jól keverhető legyen), belekeverjük a kókuszreszeléket, ízlés szerint mazsolát, majd hozzákeverjük a tojásos krémet is.
|
Kicsit verjük, hogy habos maradjon.
Kivajazunk egy kisebb, szögletes tepsit, és szép egyenletesen beleterítjük az almaszeleteket. Minden réteget lazán megszórunk kristálycukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel. A tetejére ráöntjük a tejfölös masszát. A tepsit kicsit megrázogatjuk, hogy a massza egyenletesen eloszoljon az almaszeleteken és köztük. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal.
Nyolcfokozatú gázsütőben teljes lángon sütöm, pontosabban: párolom: a sütő aljára serpenyőben forró vizet teszek, ennek gőzében fog párolódni. 45 perc után ránézek, és úgy ítélem: még pirulhat negyedórát. 1 óra alatt teljesen összeállt, összeértek az ízek. Akkor jó, ha a kiálló részek és a szélei enyhén karamellizálódtak, és a szezámmag szépen megpirult a tetején. Hagyom kihűlni, langyosan már ehető – lehet, hogy behűtve is finom, azt sajnos nem sikerült megvárnunk, addigra elfogyott.
Vida Andi receptje.
Kivajazunk egy kisebb, szögletes tepsit, és szép egyenletesen beleterítjük az almaszeleteket. Minden réteget lazán megszórunk kristálycukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel. A tetejére ráöntjük a tejfölös masszát. A tepsit kicsit megrázogatjuk, hogy a massza egyenletesen eloszoljon az almaszeleteken és köztük. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal.
Nyolcfokozatú gázsütőben teljes lángon sütöm, pontosabban: párolom: a sütő aljára serpenyőben forró vizet teszek, ennek gőzében fog párolódni. 45 perc után ránézek, és úgy ítélem: még pirulhat negyedórát. 1 óra alatt teljesen összeállt, összeértek az ízek. Akkor jó, ha a kiálló részek és a szélei enyhén karamellizálódtak, és a szezámmag szépen megpirult a tetején. Hagyom kihűlni, langyosan már ehető – lehet, hogy behűtve is finom, azt sajnos nem sikerült megvárnunk, addigra elfogyott.
Forrás itt található: