Hozzávalók:
A brownie-hoz:
120 g vaj
150 g kristálycukor
150 g cukrozatlan kakaópor
fél teáskanál só
fél teáskanál vanília aroma
2 tojás
60 g liszt
Az epres mousse-hoz:
120 g fehércsoki (apró darabokra tördelve) 2 dl főzőtejszín (először fél dl, majd 1,5 dl-re lesz szükségünk) 1 csomag étkezési zselatin 1 evőkanál hideg víz 1,5 teáskanál eper szörp Piros ételfesték Csokis bevonathoz: 40 g tejcsoki (apróra vágva) 0,5 dl főzőtejszín |
Elkészítés:
Először a brownie tésztát csináljuk meg:
175 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy 20 cm x 20 cm-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral.
Egy lábasban közepes hőfokon összemelegítjük a vajat, a cukrot, a kakaót és a sót. Gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a vaj el nem olvad és az egész keverék kicsit szemcséssé nem válik. A lábast levesszük a tűzhelyről és 5 percig hagyjuk hűlni.
Egyesével hozzáadjuk a masszához a tojásokat és a vanília aromát, majd jól elverjük. Ahogy a tojásokat hozzáadjuk egyre fényesebb lesz a keverékünk. Majd végül a lisztet is beletesszük és alaposan elkeverjük.
A masszát beleöntjük a sütőtálba és 15-20 percig sütjük a tésztát. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A brownie-t teljesen kihűtjük a sütőtálban.
175 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy 20 cm x 20 cm-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral.
Egy lábasban közepes hőfokon összemelegítjük a vajat, a cukrot, a kakaót és a sót. Gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a vaj el nem olvad és az egész keverék kicsit szemcséssé nem válik. A lábast levesszük a tűzhelyről és 5 percig hagyjuk hűlni.
Egyesével hozzáadjuk a masszához a tojásokat és a vanília aromát, majd jól elverjük. Ahogy a tojásokat hozzáadjuk egyre fényesebb lesz a keverékünk. Majd végül a lisztet is beletesszük és alaposan elkeverjük.
A masszát beleöntjük a sütőtálba és 15-20 percig sütjük a tésztát. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A brownie-t teljesen kihűtjük a sütőtálban.
Az epres mousse-t is elkészítjük:
Egy kis lábasban alacsony hőfokon megolvasszuk a fehércsokit és összefőzzük a 0,5 dl tejszínnel. Ez kb. 8 percet fog igénybe venni.
Amíg várjuk, hogy a csokis keverék kihűljön, elkészítjük a zselatint. Egy kis keverőtálban összekeverjük a zselatint a hideg vízzel és picit félretesszük, hogy a zselatin magába szívhassa a vizet. Amikor a csoki már szobahőmérsékletű, mikrózzuk meg a zselatint 10 másodpercig. Összekeverjük a csokit és a zselatint. Jöhet bele az eper szörp és az ételfesték. Az ételfestékkel nyugodtan színezzük sötétebbre, mint amilyenre a végén szeretnénk, mivel a tejszíntől ki fog majd világosodni.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a csokis keverékbe. Egy cukrász spatula segítségével a már kihűlt brownie tetejére simítjuk a masszát. Fél órára hűtőbe tesszük, mielőtt a csokimázat ráöntenénk.
A mázhoz egy kis lábasban alacsony hőfokon összefőzzük a csokit és a főzőtejszínt.
Gyakran kevergetjük, hogy könnyebben olvadjon el a csoki. Ez kb. 4 percet fog igénybe venni.
A csokimázat egyenletesen eloszlatjuk a mousse rétegen.
Kb. 1 órára hűtőbe tesszük a sütit.
Amikor megszilárdult a csoki, a sütőpapír segítségével kivesszük a brownie-t a sütőtálból. Felszeleteljük. Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, kattints IDE és oszd meg! Köszönjük!
Forrás itt található: