2 db őzgerinc forma hozzávalói:
50 dkg liszt
egy egész tojás
2 db tojássárgája
3 dkg élesztő
1 mk. cukor
1 evőkanál porcukor
6 ek. olvasztott vaj
tej csipet só
Elkészítése:
Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt ,a többi lisztbe öntjük és 1 egész tojással 1 tojássárgával,1 ek. porcukorral,csipet sóval és annyi tejjel,hogy puha legyen jól kidolgozzuk. Közben 5 ek olvasztott ,de nem forró vajat dolgozunk bele. kétszeresére kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk,3 -3 rudat formálunk belőle és szorosan összefonjuk. |
Sütőpapírral margarinnal kikent őzgerinc formába tesszük,tojássárgával lekenjük és addig kelesztjük még letakarva,míg a formát ki nem tölti.
Előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük.
A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csg vaníliás cukrot összekeverünk és a kalácsot meglocsoljuk.
Ettől lesz szép fényes és foszlós.
Forrás itt található: