Hozzávalók
Tészta
320 ml víz vagy tej
2 ek cukor
20 g élesztő
600 g liszt
1 tk só
2 ek vaj
200 g szalonna, kockákra vágva
2-3 ágacska rozmaring, levelére szedve
Továbbá
1 kerek camembert
vaj, olvasztva
magok (opcionális)
1 db tojás, felverve, megkenni
Elkészítése
Pirítsuk meg a szalonnát, a végén tegyük bele a rozmaringot is, és forgassuk össze. Az élesztőt futtassuk fel a cukorban elkevert vízben vagy tejben. Gyúrjunk a hozzávalókból sima, rugalmas tésztát, szórjuk bele a megsült szalonna pörcöt és a rozmaringot is. Meleg helyen, letakarva hagyjuk duplájára kelni. |
Osszuk 10 részre, ebből 5 db 120 g és 5 db 90 g súlyú.
Először a nagyobbakat nyújtsuk ki, az 5. utolsó darab kivételével mindegyiket vágjuk körbe egy 20 cm-es tányér segítségével, tegyük őket egymásra úgy, hogy a tetejüket kenjük meg előtte az olvasztott vajjal. (A leeső tésztákat tegyük félre!)
Az ötödik kinyújtott tésztával fedjük le.
A képen látható módon vágjuk fel 8 részre, és középről kifelé a háromszögeket hajtsuk ki.
Helyezzük rá zsírpapírral bélelt sütőlapra.
Ugyanezzel a módszerrel járunk el a 90g-os tésztákkal is, az első 4 db-ot egy 15 cm-es tányér mentén vágjuk ki…az utolsóval fedjük le, szintén vágjuk be 8 részre. Tegyük a középső lyukba és hajtsuk ki.
A leeső tésztákból készítsünk középre egy kerek lapot, erre ültessük rá a sajtot.
A tetejét kenjük meg egy felvert tojással, megszórhatjuk magokkal is.
Előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben süssük 25 percig.
Melegen tálaljuk.
Forrás itt található: