Hozzávalók:
90 dkg finomliszt
6 dl langyos tej
7,5 dkg friss élesztő
1 tk. só
2 db tojás
1 tk. cukor
A töltelékhez:
30 dkg tehéntúró 1 ek. cukor 6 dl tejföl 1 db tojás 10 dkg cukrozott darált mák A rétes kenéséhez,locsolásához: 3 ek. olaj |
Elkészítése
A lisztet a sóval,tojással elkeverjük.
Az élesztőt a cukorral,2 dl langyos tejjel felfuttatjuk.
A megkelt élesztőt és maradék tejet hozzá adjuk és tésztát dagasztunk.
Ez a tészta lágyabb a fánk tésztánál,ilyennek kell lennie.
Én a kelesztő tálban dagasztottam le,a fedelét rátettem és fél óra alatt szépen megnőtt a térfogata.
Ekkor lisztezett deszkára borítjuk.
3 cipót formálunk.
Nem gyúrjuk át!
10 percig letakarva pihentetjük.
Közben a túrós töltelék hozzávalóit,a túrót és a cukrot összekeverjük.
A tejföllel elkeverjük a tojást.
Az asztalra egy nagy terítőt teszünk,liszttel meghintjük.
Az első cipót a közepére tesszük,olajjal lekenjük és szép vékonyra kihúzogatjuk.
Széleit leszedjük.
Olajjal ,tojásos tejföllel meglocsoljuk a fele túrót rászórjuk és a két szemközti oldalával feltekerjük,egymás felé nézzen!
Olajjal kent tepsibe tesszük.
A tetejét olajjal,majd tojásos tejföllel lekenjük.
A másik cipónál is így járunk el.
A mákosnál is ez az elkészítési mód,túró helyett mák kerül.
A tepsiben még fél órát kelesztjük.
Szemmel láthatóan szépen feljön.
190 fokra melegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Nagyon finom rétes.
Ajánlom szeretettel.
Jó étvágyat hozzá!
Forrás itt található: