Aranygaluska – az örök kedvenc







Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
3 dkg élesztő,
3 evőkanál por­cukor,
2 tojássárgája,
2-3 evőkanál olaj,
csipet só,
tej;

a töltelékhez 
20 dkg vaj vagy Ráma margarin,
20 dkg darált dió;
a forma kikenéséhez zsír;
a tálaláshoz bor-, vanília- vagy csokoládésodó



Elkészítése

Egy evőkanál cukorral édesített langyos tejben megfuttatjuk az élesz­tőt, majd a tojássárgákkal, két evőkanál porcukorral, csipet sóval meg annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy a szokottnál egy kissé lágyabb kelt tésztát kapjunk.


Alaposan bedagasztjuk, majd az olajat belecsorgatva, még egyszer kidolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Lisztbe mártogatott kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és kizsírozott nagy tor­taformába szorosan egymás mellé fektetjük.

Olvasztott vajjal meglo­csoljuk, a darált dió felével meghintjük. Most ismét tésztasor követke­zik, amit olajjal locsolunk, és a maradék dióval megszórunk. Ráfek­tetjük a maradék kiszaggatott tésztát, és a maradék vajjal meglocsolva, a formát a sütőbe toljuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy még mele­gedés közben is keljen a tészta.

Ha a sütő már jól átforrósodott, a lángot takarékra állítjuk, úgy sütjük meg az aranygaluskát. Végül a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. Vanília-, csokoládé- vagy borsodóval kínáljuk.

Vaníliás krém:
Hozzávalók

1/2 l tej,
2 tojássárgája,
1 1/2 dkg daraliszt,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dkg porcukor,
citromhéj és
citromlé


Elkészítése
A tejet, a két tojássárgáját, lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat a tűzhelyen addig keverjük, míg megsűrűsödik. Nem főzzük, de amint megsűrűsödik, levesszük a tűzről és kihűlésig keverjük. A kihűlt krémbe belekeve­rünk egy kávéskanál citromlevet, hogy ízletesebb legyen.



Forrás itt található:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...