Réteges túrós almatorta







Hozzávalók
12 szelethez:
A tésztához:
25 dkg lágy vaj
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 tojás
26 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg étkezési keményítő




A töltelékhez:
12 lap zselatin
1,5 kg alma
5 dkg cukor
50 dkg túró
1 mokkáskanál őrölt fahéj

A díszítéshez:
3 evőkanál csokoládéforgács
1 dl tejszín
1 alma


Elkészítése
Kibéleljük sütőpapírral egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. 

A tésztához a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egymás után beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral, majd a masszába dolgozzuk. A tésztából a tortaformában egymás után 5 lapot sütünk. Ehhez a massza ötödét a formába simítjuk, és kb. 12-15 percig sütjük. Kiborítjuk, újra sütőpapírt teszünk a formába, és még 4 lapot készítünk.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát nagyobb darabokra vágjuk. Az almát kevés vízzel puhára főzzük, majd leszűrjük és pépesítjük, összekeverjük a cukorral. A zselatint vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és feloldjuk a forró almapépben. Kissé hűlni hagyjuk. 

A túrót összekeverjük a fahéjjal és az almapéppel. Hidegre tesszük, és megvárjuk, amíg a krém elkezd dermedni. 

A tortaformát ismét kibéleljük sütőpapírral, és belefektetjük az első lapot. Rákenjük a krém negyedét, majd ismét lap és krém következik. Az utolsó lapot tortacikk-szerűen 12 szeletre vágjuk, és a torta tetejére fektetjük. A hűtőben kb. 3 órát pihentetjük. 

Tálalás előtt a tortát kiemeljük a formából, a szélét megszórjuk csokiforgáccsal. A tejszínt kemény habbá verjük, és habrózsákat nyomunk a tortaszeletekre. Az almát megmossuk, kimagozzuk, nagyon vékony szeletkékre vágjuk. Minden habrózsába 2-3 szeletkét tűzünk.


Forrás itt található:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...