Franciakrémes recept – A klasszikus magyar krémes sütemény, amelyet egyszerűen csak krémesnek hívunk


Megosztás

 

 

Talán nincs is olyan cukrászda, ahol a magasan rétegezett, remegős krémes ne incselkedne velünk. Kétségtelen, hogy a házi krémes elkészítése egy kicsit macerás, de az is biztos, megéri.

Hozzávalók
 
A tésztához:

250 g búzaliszt (BL55)
150 g vaj
1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
1 evőkanál ételecet (10%-os)
100 ml tejföl (20%-os)
1 csipet só


A vaníliás krémhez:

10 dl tej (2,8%-os)
4 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
250 g kristálycukor
24 g vaníliás cukor – bourbon
130 g búzaliszt (BL55)

A habhoz:
500 ml habtejszín

A mázhoz:
1 evőkanál kávé (instant, por)
200 g kristálycukor
70 g vaj
4 evőkanál tej (2,8%-os)



Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.  A tészta elkészítésével kezdjük a munkát.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára,utána könnyebb lesz vele dolgozni .
A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk. A lapokat egymás után,  egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük, melyre előzőleg sütőpapírt tettünk , villával megszurkáljuk (bár így is fel fog hólyagosodni, de talán kevésbé) és 165 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Most a vaníliás krém elkészítése következik.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.

A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról.

A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével.
Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük.
El is készült a vaníliás krémréteg.

Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni – kb 30 perc
Most a tejszínhab réteget helyezzük fel.  Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk.

Ezután következik a máz elkészítése:
Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad.
Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt.

Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat.
Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!


Forrás itt található:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...